Shopping cart
0kr

VÄRSTA MYTERNA OM FETTFÖRBRÄNNING

FETTFÖRBRÄNNING FUNGERAR DET

Myter om fettförbränning

Vill du öka din fettförbränning? Det är många som dagligen kämpar tappert för att nå sina personliga mål, det kan vara att inför en resa till solen bli smalare eller att man efter en graviditet upplever sig ha oönskad vikt kvar som man vill jobba bort. Men vad är egentligen bästa fettförbränningen och vilka tips är det som faktiskt fungerar?! Myterna om fettförbränning är tyvärr många, i den här artikeln ska vi reda ut några av de fallgropar som finns därute!

Frågorna kan se lite olika ut beroende på persons utmaningar. Men ofta handlar de om hur snabbt man kan gå ner i vikt, eller hur många kalorier våra måltidsersättningar innehåller eller fettförbränning.

Därför vill vi dela med oss av den kunskap vi själva har, dels erfarenhet som årtionden av träning/deffning/viktminskning gett oss. Men också av den information vi får av er kunder vad som faktiskt fungerar för er.

Det är egentligen inte så svårt, men till en början kan det verka krångligt och att inte ge upp är det som kommer avgöra om resultat blir tillfälligt eller mer långsiktigt. Med rätt kunskap kommer det bli lättare även om det känns tungt ibland när hungern sätter in.

“att inte ge upp är det som kommer avgöra om resultatet blir tillfälligt eller mer långsiktigt”

Oavsett om du vill gå ner i vikt snabbt för att komma i klänningen till bröllopet eller om du är man och vill få bort “ölmagen” så är det inte detaljerna som avgör din framgång med att gå ner i vikt, det är helheten!

DU MÅSTE RÄKNA KALORIER?

Svar: Nej! Du måste inte räkna kalorier. Men du har en stor fördel i om du vet hur mycket du förbränner ungefär per dag. Det finns många kaloriräknare på nätet man kan kolla upp detta på, det skiljer sig mellan män och kvinnor samt vilken arbetsbelastning man har osv. Åldern är också en viktig faktor, ju äldre desto sämre ämnesomsättning. Detta inträffar när vi närmar oss 30-årsåldern och försämras sedan gradvis ju äldre vi blir.

Sedan när du handlar eller lagar din mat antingen själv göra lite enkel huvudräkning och se om du hamnar under din gräns vad du förbränner i kalorier per dag.

När jag själv skall komma i form till ett visst datum brukar jag väga maten hemma med digitalvåg(köpt på Ica) och sedan lägga in vad jag äter under tex en måndag i en app som heter LIFESUM. Den appen kan varmt rekommenderas, det går snabbt och det man ofta lägger in sparas autoamatiskt som lättillgängliga favoriter att bara klicka i.

“Den dagens menyer blir ju sedan ett bra facit”

Den dagens menyer blir ju sedan ett bra facit som jag kan använda andra dagar utan att behöva väga/räkna igen. Hur kroppen reagerar på maten låter jag sedan avgöra om de är en kost som passar mig och mina mål och som skall användas lite oftare.

Så svaret är att räkna kalorier blir oftast tröttsamt i längden, men att lära sig genom att titta på förpackningar och faktiskt testa att låta en app räkna ihop blir oftast en “aha-upplevelse”.

För dressingen du tar till salladen eller osten du lägger på mackorna kommer att få kalorimängden att dra iväg ordentligt. Då har vi inte ens nämnt pizza som är en ocean av ost! 

SITUPS TAR BORT FETTET PÅ MAGEN?

Svar: Nej! Nej situps tar inte bort fettet från magen.

“Man kan göra situps och köra “plankan” tills man blir blå i ansiktet eller tills de släcker lyset på gymmet och alla gått hem. Det kommer inte lösa problemet!

Själva situps-rörelsen förbränner inte ens i närheten av vad som krävs för att få en tydlig och markerad magmuskulatur. Men ett tyngre styrketräningspass eller hög intensitet för hela kroppen förbränner absolut bra! Men med det sagt skall man så klart träna bålen med olika sorters träning tex sit-ups, det finns bara fördelar med starka magmuskler.

Min erfarenhet är det handlar om intensitet. Allra bäst effekt har jag fått genom att på tom mage gå 30 – 45 minuter varje morgon i rask takt, då händer det saker snabbt!

Träningen och promenaderna kommer att hjälpa dig nå dina mål, men utan rätt kost kommer du aldrig lyckas! Det är den nakna sanningen, att försöka dölja den gynnar inte någon.

“Många sliter och kämpar för att få platt mage men inser inte att magen har “gardinerna fördragna”

Vi vill att du ska lyckas, därför vill vi ge dig rätt förutsättningar! Många sliter och kämpar för att få platt mage men inser inte att magen har “gardinerna fördragna” eftersom underhudsfettet döljer muskulaturen.

Så kom ihåg att helheten i din samlade ansträngning med fettförbränning är det som avgör, inte beståndsdelarna!

Är det någon skillnad på 1 kalori från pizza och 1 kalori från ägg?

Är en kalori en kalori? Både jag och nej. Om din kropp får 1000 kalorier per dag från hamburgare med bröd och dressing. Eller om du valt fiberhavregrynsgröt med saftsoppa och kokta äggvitor till frukost, samt kycklingsallad utan dressing till lunch på samma antal 1000 kalorier.

Så kommer din kropp utvecklas olika. Resultat blir utifrån vad du äter, inte bara hur mycket! Jag har medvetet valt sedan många år att inte äta på de tre mest kända Svenska hamburgerrestaurangerna.

Varför då? Jo maten är i väldigt stor utsträckning processad/transporterad från andra länder och du ser inte allt dolt socker och fett.

Du får svårt att förbränna alla kalorier från det feta köttet/ost/dressing osv. För kroppen innebär det en stor positiv förändring, även miljön blir naturligtvis också en vinnare om du väljer mer lokalproducerat!

Jag får inte äta det

Svar: Fel, tänk omvänt på vad du får äta!

“Jag får inte äta det” hur många gånger har vi sagt det högt bland andra eller tyst i huvudet till oss själva när vi står i fikarummet och kollegan firar födelsedagen med tårta.

Att gå ner i vikt är 100% psykologi. Allt kommer att avgöras på hur länge och hur stark din mentala styrka är. Vi skapar lätt en massa hinder mentalt genom att tänka “jag får inte äta bullar och jag får inte äta ostbågar”. Det är att sätta krokben för sig själv.

För det du gör är att varje gång du tänker på mat så straffar du dig själv. Vi är människor inte robotar, om vi straffar oss själva hela tiden kommer vi tills sist belöna oss eller hur? Nu har jag straffat mig så länge att äta sallad att jag minsann förtjänar en chokladkaka(belöning), känner du igen dig?

Om du istället vänder på det och tänker “jag får äta” och sedan vad du nu satt upp för regler att du skall äta. Det du “inte får äta” det tänker du inte på alls, det ska inte passera in genom filtret och straffa dig. Jag lovar, det går över.

Som exempel jag slutade med godis helt för snart 2,5 år sedan, första två veckorna var helvetiska. Har inte rört godis sedan dess och godissuget är sedan länge helt borta!

Fabrikerna och företagen som tillverkar och säljer produkterna vill skapa beroende, på samma vis som en rökare har ett begär och beroende så har också en godisätare det samma.

Godis har aldrig varit bra för din kropp och kommer aldrig vara något som tillför kroppen något positivt. Men din hjärna luras av smarta marknadsförare att tex tro det måste ätas kexchoklad för att du är och åker skidor i fjällen!

“Din hjärna luras av smarta marknadsförare att tro det måste ätas kekchoklad för att du är och åker skidor i fjällen”

Du bör undvika kolhydrater!

Svar: Fel! En av de vanligaste myter om fettförbränning och viktminskning är att för att lyckas måste man utesluta kolhydrater helt. Kolhydrater är i viss mån positivt för viktminskningen – så länge man låter bli godis, glass, kakor, läsk och alkohol eller andra livsmedel som är extremt energitäta.

Frukt, bär, grönsaker, potatis, rotfrukter och havregryn(gärna fiber) är bra att tillföra kroppen i lagom små mängder. De innehåller vitaminer och mineraler och bidrar till mättnad.

Men…det som förstör fettförbränningen för många är ofta att man äter en hel del bröd!! Vi svenskar älskar bröd och visst är det gott! På det lägger man? Kanske smör och ost, som är väldigt energitäta livsmedel(nu igen tänker ni säkert “får man inte äta någonting”).

Jo man får äta vad som helst, men att bre mackor till frukost och kvällsmaten kommer inte ta dig till dina mål! Sedan för att inte nämna den Svenska fika och smågodis-kulturen framför serier vid datorn eller TV. vi nöjer oss med att bara nämna detta, ja ni fattar eller hur!:-)

Saken är den att vill du verkligen verkligen gå ner i vikt och stanna där så krävs uppoffringar. Så kommer resultaten, särskilt i kombination med promenader på fastande mage!

Byter du dessutom ut måltider mot måltidsersättning så kan din viktminskning gå ännu fortare!

Lycka till och kommentera gärna med dina egna tankar/upplevelser!

Kost Okategoriserade

Comments

 • Maria ,

  Tack! Mycket bra skrivet.

 • Anica ilic ,

  Så grymt bra skrivet!

 • Leave a Comment

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Previous reading
  Fettförbränning – så här lyckas du
  Next reading
  KANSKE DEN GODASTE MÅLTIDSERSÄTTNINGEN…