Shopping cart
0kr

Myt eller fakta om viktminskning

Myt eller fakta om viktminskning

Myter om viktminskning!

Några av de största myterna om viktminskning kan du läsa om här! Hur bör äta/motionera och tänka kring viktminskning? Läs om myterna här på vår blogg!

Myt nr 1: Överviktiga har sämre ämnesomsättning?

Svar: Det är faktiskt en myt att överviktiga har sämre ämnesomsättning. Kroppens förbränning är högre generellt sätt när man är överviktig. Det är ovanligt med svårigheter med viktminskning på grund av låg ämnesomsättning. Personer med sköldkörtelsjukdomar kan ha en låg ämnesomsättning på grund av sin sjukdom – därutöver är det ytterst få som lider av låg ämnesomsättning.

När det gäller personer med problem med sköldkörteln är det vanligaste att kroppen tillverkar för lite tyroxin och det kan leda till att man kan få hypotyreos, vilket innebär att ämnesomsättningen minskar. En lägre ämnesomsättning minskar det dagliga kaloribehovet, i takt med att färre kalorier förbrukas. Det kan innebära att en person som har låg ämnesomsättning alltså lättare går upp i vikt samt har svårare att minska i vikt. En lindrig hormonrubbning leder dock inte till någon större viktuppgång.

Myt nr 2: Desto mindre jag äter desto mer går jag ner i vikt?

Svar: Det är en allmän uppfattning att ju mindre man äter desto mer går man ner i vikt. Det bästa sättet att gå ner i vikt och hålla vikten är att göra det långsamt. Du behöver ett visst antal kalorier för att fungera, och får du inte i dig det du behöver kan din ämnesomsättning minska. Dessutom, om du inte äter ordentligt kanske du småäter hela tiden istället. Om du skippar frukosten finns det större risk för att du stoppar i dig något onyttigt under förmiddagen. Frukost är extra viktigt eftersom det laddar kroppen med ny energi efter natten och du får igång ämnesomsättningen för resten av dagen.

Myt nr 3: Om man motionerar kan man äta mycket mer?

Svar: Att motionera är för de flesta en viktig del i framgångsrik viktminskning. Framgång kommer först när man förbränner mer kalorier än vad man tillför. Visst gör den som motionerar av med mer energi än den som inte motionerar – men man bör inte tro att en joggingtur i skogen gör att man kan äta tre extra pizzabitar utan att det visar sig på vågen.

Det är inte helt ovanligt att den som börjar motionera tvärtom går upp i vikt eftersom man överkompenserar sin träning genom att äta mer än man förbränt under träningen.

Blogg om hälsokost
Tidigare artikel
PROTEINRIK CHOKLADSHAKE MED KOKOSGRÄDDE
Nästa artikel
LOJSANS CHOKLADBOLLAR MED HALLON